۶ ویژگی حیاتی اسم برند
تا به اینجا فهمیدیم که برند چیست و چه مراحلی هم دارد. همانطور گفتیم که مشخص کردن اسم برند، اولین مرحله برندسازی است. اما انتخاب اسم برند باید چگونه انجام شود؟ آیا هر اسمی که دوست داشته باشیم را میتوانیم برای نام برند خود انتخاب کنیم؟البته که میتوانیم اما بهتر است قبل از انتخاب نام مورد علاقه خود، شش ویژگی حیاتی اسم یک برند را بدانیم تا بتوانیم انتخاب درستی داشته باشیم. این شش ویژگی به قرار زیر هستند:
باید در ذهن بماند
نامی که برای برند خود انتخاب میکنیم باید طوری باشد که اگر کسی یکبار آن را میشنود در ذهنش بماند. به همین خاطر انتخاب نامهای پیچیده و تخصصی برای برندها توصیه نمیشود.
باید ساده باشد
گاهی نامهای پیچیده و خاص هم در ذهن مردم میمانند اما هرچقدر نام تجاری ما سادهتر باشد، هم امکان بهخاطر سپاری آن راحتتر است و هم حس بهتری را در ما ایجاد میکند. ساده بودن برای انتخاب نام برند توسط تمام اساتید برندینگ جهانی توصیه میشود. بنابراین ریسک نکنید و نامهای پیچیده را کنار بگذارید. نامهای ساده از هر نظر بهترند.
باید به فعالیت ما مربوط باشد
این گزینه ضروری نیست اما بهتر است آن را در نظر داشته باشیم. اگر نامی که برای فعالیت خود انتخاب میکنیم به آن مربوط باشد، راحتتر در ذهن میماند. مثلاً برای برندسازی فعالیتهای آموزشی میتوان از پسوندهای آموز و بیاموز استفاده کنیم تا تداعی کننده آموزش باشند. برای فعالیتهای مربوط به زیبایی میتوان از پسوندهای بیوتی، ماه، ماهرخ و ….. استفاده کنیم که تداعی کننده زیبایی باشند.
باید متمایز باشد
اگر نامی که برای برند خود انتخاب میکنیم، تکراری یا نزدیک به نام برند دیگری باشد، ممکن است با برندهای دیگر اشتباه گرفته شود و این اصلاً خوب نیست. اگر نام که انتخاب میکنیم، منحصر به فرد یا کمیاب باشد، بهتر ما را معرفی خواهد کرد. متمایز بودن یکی از ویژگیهای برندسازی است.
البته این نکته را به یاد داشته باشید که وقتی شما یک نام مشابه برندهای مشهور برای فعالیت خود انتخاب میکنید، ممکن است اشتباه گرفتن برندها به نفع شما تمام شود اما این یک ریسک بزرگ است؛ چون وقتی افراد متوجه شوند که شما نامتان را به این علت شبیه به برندهای مشهور انتخاب کردهاید، از برند شما متنفر خواهند شد.
باید معنی خوبی داشته باشد
کلمات قدرتهای پنهانی در خود دارند. اگر نامی که انتخاب میکنید معنی خوبی نداشته باشد، مردم هم حس خوبی به آن پیدا نمیکنند. وقتی حس خوبی نسبت به چیزی نداشته باشی، نمیتوانی به طرف آن بروی. بنابراین طبیعی است که مردم به سراغ نامهای بد نمیروند و ترجیح میدهند به برندهای خوشنامتر مراجعه کنند.نام خوب در پسزمینه میتواند باعث رونق کسب و کار شما نیز شود. مثلاً تصور کنید نام یک برند مواد غذایی «برکت» یا «رزق» باشد. وقتی چنین نامی انتخاب شود، معنی خوب آنها میتواند به بخشهای مهم کسبوکار شما وارد شده و تاثیر مثبتی بگذارد.
باید قابل ثبت باشد
گاهی افراد نام های واقعاً خوبی برای فعالیت و برندسازی خود انتخاب میکنند اما در آخر متوجه میشوند که این نام توسط فرد یا شرکت دیگری قبلاً ثبت شده است.
اگر یک نام برند قبلاً ثبت شد باشد، دیگر نمیتوان برای بار دوم آن را ثبت کرد، مگر اینکه پسوند یا پیشوند خاصی داشته باشد. بنابراین در مرحله نخست، بهجای یک نام، چند نام خوب را در نظر بگیرید تا اگر یکی یا چندتای آنها قابل ثبت نبود، گزینههای دیگری داشته باشید.گاهی افراد چنان درگیر انتخاب نام برند میشوند که فعالیتهای دیگر خود را از یاد میبرند. انتخاب نام برند اگرچه بسیار مهم است اما با در نظر گرفتن شش ویژگی فوق در نهایت میتوان نام خوشمعنی و سادهای را انتخاب کرد.
انواع برند کدامها هستند؟
برندها در انواع مختلفی طبقهبندی شدهاند که این طبقهبندی به قرار زیر است:
برندهای کالا
برند کردن یک محصول یا کالای خاص شامل گروه برندینگ کالا یا محصول خواهد بود. چه این محصولات توسط شما تولید شوند و چه آنها را از جای دیگری وارد کنید، شما باید آن محصول یا کالا را به یک برند تبدیل کنید تا بتوانید آن را معرفی کنید.
برندهای شخصی
اگر برندی که میخواهید ثبت کنید مربوط به خودتان باشد، در گروه برندهای شخصی قرار میگیرد. اگر شما تخصص خاصی دارید که میخواهید آن را به دیگران ارائه دهید مانند آموزش یک حرفه خاص یا تدریس، اگر ورزشکار هستید یا اگر در هر زمینهای میخواهید خودتان را مورد توجه قرار دهید، باید برندسازی شخصی یا پرسنال برندینگ انجام دهید.
برندهای شرکتی
وقتی شما میخواهید یک شرکت ایجاد کنید، در کنار ثبت آن شرکت باید برند شرکتی خود را نیز به ثبت برسانید. ثبت برند شرکتی میتواند کل افراد شرکتتان را به صورت یکپارچه به سمت یک هدف مشخص سوق دهد. (توجه به شش ویژگی انتخاب اسم برند در ثبت برندهای شرکتی باید براساس هدف جامع شرکت تعیین شود)
برندهای جغرافیایی
معمولاً برندهای جغرافیایی برای بناها در نظر گرفته میشوند؛ مثلاً وقتی پاساژی ساخته میشود، براساس اهداف تجاری آن مکان، برندهای مکانی یا جغرافیایی برای آن در نظر گرفته میشود. مثلاً پاساژ واقع در تهران را با برند «تهرانمال» نام گذاری کنند.
برندهای عمومی
این نوع برند معمولاً برای مراسمات حکومتی در نظر گرفته میشود که در آن سعی میشود حس اعتماد مردم برانگیخته شود. مثلاً برندهای مربوط به وزارتخانهها نمادهای خاصی بهصورت عمومی و مردمی دارند.
برندهای فرهنگی
مراسمات فرهنگی میتوانند تحت برندهای فرهنگی هم ثبت شوند. برندهای فرهنگی یا اخلاقی میتوانند تداعی کننده فعالیتهای فرهنگی یا اخلاقی خاصی در ذهن مردم باشند.
برندهای مذهبی
مساجد، کلیساها، معابد و دیگر مکانها یا مراسمات مقدس میتوانند تحت عنوان برندهای مذهبی قرار بگیرند.
برندهای ملی
برندهای ملی به ویژگیهای اصلی و ملی کشورهای خاص مربوط میشود. مثلاً همینکه کشور آلمان را به نظم یا کشور چین را به تولیدات انبوه تشبیه میکنند، نوعی برندسازی ملی است.
برندهای جهانی
وقتی یک فعالیت یا تولید خاص در سطح جهانی ارائه شود، باید نام یا طرحی انتخاب شود که برای همه مردم جهان قابل درک باشد و تنها مختص یک خطه یا کشور خاص نباشد.