داستان برند چیست؟
شما برای برندسازی آنلاین نیاز است که چندین قدم را طی کنید. یکی از مهمترین قدمهای شما ساخت داستان برند است. داستان برند درواقع حقیقت درونی یک برند محسوب میشود. موضوع داستان برند حتی به بازاریابی آنلاین هم کمک میکند. زیرا این موضوع باعث میشود که یک اعتمادسازی درونی بین کاربر و فروشنده ایجاد شود.
داستان برند، در روند برندسازی آنلاین، باعث میشود که برند شما جدا از فعالیت کسب و کاری خود به صورت یک سمبل که میتواند احساسات را ایجاد، افراد را کنجکاو، ارتباط برقرار و … کند، شکل بگیرد. فقط نیاز است که داستان حقیقی برند خود را با فرمولهایی که در ادامه میگوییم بسازید تا شاهد یک بازاریابی و برندسازی آنلاین باشید.
هدف از خلق داستان برند
همینطور که در بازاریابی آنلاین جلو میرویم میبینیم که شرکتها به شدت علاقهمند هستند تا با مشتریان خود ارتباط برقرار کنند و احساسات آنها را هدف بگیرند. برای این موضوع تعریف داستان برند یک راه بسیار ساده و کاربردی است. زیرا با اینکار، شما به مشتری خود یک حس صمیمیت، مهم بودن، تفاوت و … میدهید. چرا که او چیزی را میداند که همه افراد نمیدانند و این که او به خلوت برند شما راه یافته است. جایی که چیزهای خوب و بد زیادی در آنجا اتفاق افتاده. مانند آلبومی از اشک و لبخندها.
برای مثال در زیر به داستان برند “سامسونگ” میپردازیم
همه ما امروزه سامسونگ را به محصولات تکنولوژیک او مانند تلفن همراه، یخچال، تلویزیون و … میشناسیم. اما جالب است بدانید که اولین فعالیت این برند صادرات بوده است. آنهم صادرات موادی مانند ماهی خشک، مواد غذایی محلی، رشته فرنگی و …. این فعالیت ها با یک تیم 40 نفره، که این افراد کارمند و کارگر بودند، در شهر سو-دونگ شروع شد. سالهای شروع بسیار خوب بود. به طوری که لی بیونگ-چول، موسس برند سامسونگ، بعد از مشاهده پیشرفت شرکت تصمیم گرفت مرکز مدیریت را، در سال 1947، به سئول ببرد. البته این جا به جایی فقط برای چند سال بود. چرا که لی به دلیل جنگ کره مجبور شد که دفتر سئول را تعطیل کنید.
جذابیت داستان برند
داستان برند شما باید حالتی باشد که وقتی مخاطب آن را میخواند و یا میشنود به فکر فرو رود. هیجانزده شود و درست در جایی که شما مکث میکنید از شما درخواست ادامه ماجرا را داشته باشد. اما در این مورد دقت داشته باشید که اطلاعات را کامل و دقیق انتقال بدهید.
اعتبار داستان
برای نوشتن این داستان در ذهن خود یک واقعیت دروغین خلق نکنید. داستان شما در برندسازی آنلاین باید به گونهای باشد که مشتری شما حس نکند شما فقط برای فروش بیشتر دست به ساخت این داستان زدهاید. باید در پشت داستان شما یک مفهوم سازنده وجود داشته باشد و در نهایت مشتری شما باید خود را در برابر برنامهها و سیاستهای شرکت ببیند.
درگیرکننده بودن داستان
این موضوع بدین معناست که وقتی مخاطب داستان شما را میخواند، با آن درگیر و واکنشهای احساسی و رفتاری او بروز داده شود. حواستان باشد که به کار بردن این المان باعث از بین رفتن اعتبار داستان نشود. درواقع شما باید به داستان شاخ و برگ بدهید ولی نه بیشتر از مقداری که کاربر شاخ و برگها را ببیند.
استراتژی داستان
در داستان برند،کاربر شما باید پس از خواندن داستان، سرنخهایی از سیاستها، قانونها و پیامی مربوط به برند را گرفته باشد.
داستان برند شما یک نوع دارایی محسوب میشود. این دارایی شما مانند خدمات شماست. چرا که در مسیر نیاز مخاطب بوده. شما با ساخت این داستان برای برندسازی آنلاین مشاهده خواهید کرد که بسیاری از مخاطبان شما این داستان را سرلوحه زندگی خود قرار میدهند. این اتفاق باعث میشود که داستان شما روز به روز معتبرتر شود و افراد بیشتری به سمت شرکت شما بیایند.
پس از پیشرفت نویسندهها زیاد میشوند
باید به این موضوع توجه داشته باشید که وقتی شرکت شما پیشرفت کرد دیگر شما تنها نویسندهای نیستید که راجع به برند خود مینویسید. این جمله بدین معناست که با در چشم قرار گرفتن، هدف بلاگرها و روزنامه نگارها میشود.باید این را بدانید حرفهای آنان نیز جزو داستان برند شما محسوب میشود. یک خبر میتواند داستان برند شما را لکه دار کند و یا از عرش به فرش ببرد.
کنترل داستان برند
گاهی اوقات در مسیر کنترل داستان برند لنگ میزنید. اما نیاز به نگرانی نیست. شاید شما نتوانید این کار را انجام دهید. اما میتوانید با مدیریت صحیح خود داستان برند را در مسیر درستی قرار دهید.
قهرمان داستان
اگر داستان شما یک قهرمان داشته باشد در واقع دارید به داستان شاخ و برگی را اضافه میکنید که نه تنها برای داستان خطرناک نیست، بلکه باعث پیشرفت و رشد میشود. شما برای انتخاب قهرمان داستان دستتان باز است. ولی حواستان باشد این برندسازی آنلاین شماست و اگر یک قهرمان را انتخاب کردید، در فضای اینترنت، او درخشانتر از همه خواهد بود. در بعضی از داستانها شاهد هستیم که گاهی اوقات یک محصول به عنوان قهرمان معرفی میشود. در زیر به چند مورد از قهرمانانی را که میتوانید داشته باشید، اشاره میکنیم.
مشتریان
شما میتوانید مشتری خود را قهرمان داستان برند خود انتخاب کنید. زیرا با اینکار دارید به او میگویید که با ارزشترین دارایی شماست و معمولا مشتریان این موضوع را دوست دارند.
کارکنان
کارکنان شما نیز گزینهای مناسب برای قهرمان بودن هستند. لبته نه آن دسته از کارکنان که صبح به صبح با لیوان قهوه میآیند به دلیل خستگی به هیچکاری نمیرسند. بعضی کارمندان شما میتوانند به عنوان سمبلی از فداکاری و تعهد معرفی شوند.
روند کاری جدید
شما میتوانید در داستان برند خود از یک استراتژی رونمایی کنید. این مساله کمی جای بحث دارد. گاهی اوقات به دلیل سیاستهای غلطی که انتخاب کرده بودید وضعیت کسب و کار شما رو به افول قرار گرفته است. این کار باعث میشود که شما به فکر افتاده و دست به خلق یک سیاست و استراتژی جدید زدهاید یا با مهارتی مانند هک رشد، سرمایه کار را چند برابر کردهاید. این اتفاق، در نهایت، میتواند باعث نجات و یا حتی رشد بیش از پیش شرکت شود. در این داستان شما میتوانید از مهارت مدیریت بحران به شدت صحبت کنید.